By the Fire - No Trace Boek aanbevelingen
De eerste Engelse publicatie van Sami volksverhalen uit Scandinavië verzameld en geïllustreerd in het begin van de twintigste eeuw   Hoewel versies van verhalen over tovenaars en magische rendieren uit Noord-Scandinavië zijn te vinden in de Europese folk en sprookjesachtige collecties, verhalen verteld door de inheemse Nordic Sami zelf zijn zeldzaam in het Engels vertaling. De verhalen in By the Fire, verzameld door de Deense kunstenaar en etnograaf Emilie Demant Hatt (1873-1958) tijdens haar reizen…

By the Fire: Sami Folktales and Legends

De eerste Engelse publicatie van Sami volksverhalen uit Scandinavië verzameld en geïllustreerd in het begin van de twintigste eeuw

  Hoewel versies van verhalen over tovenaars en magische rendieren uit Noord-Scandinavië zijn te vinden in de Europese folk en sprookjesachtige collecties, verhalen verteld door de inheemse Nordic Sami zelf zijn zeldzaam in het Engels vertaling. De verhalen in By the Fire, verzameld door de Deense kunstenaar en etnograaf Emilie Demant Hatt (1873-1958) tijdens haar reizen in het begin van de twintigste eeuw onder de nomadische Sami in het Zweedse Sápmi, zijn de uitzondering-en een ongeëvenaard plezier, het verlenen van toegang tot een fascinerende wereld van verwondering en gevaar, van de natuur doordrenkt met geesten, en vreemden te worden te slim af met kauwgom en ambacht.

Tussen 1907 en 1916 nam Demant Hatt verhalen op van magische dieren, buitenaardse meisjes die met Sami-mannen trouwen, en kannibalistische ogres of Stallos. Veel van haar verhalenvertellers waren vrouwen, en de gedenkwaardige verhalen opgenomen in deze collectie vertellen van dappere meisjes en vrouwen die hun aanvallers (of Russische bandieten, mysterieuze Hond-Turken, of Zweedse boeren) en hun volk te redden. Ook hier zijn verhalen van geesten en pestilente geesten, vermoorde baby’s die terugkomen om hun ouders te achtervolgen, en legendes waarin de Sami worden vervolgd door hun vijanden en slim resistent. By the Fire, voor het eerst gepubliceerd in het Deens in 1922, beschikt over de originele linoleum demant Hatt’s prints, waarin en transformeren van haar visuele herinneringen aan Sápmi in een stijl beïnvloed door de Noord-Europese expressionisten na de Eerste Wereldoorlog.

Met de veldnotities en commentaren van Demant Hatt en het Nawoord van vertaler Barbara Sjoholm (vergezeld van foto’s) is deze eerste Engelse publicatie van By the Fire meteen een belangrijke bijdrage aan de canon van de wereldliteratuur, een unieke blik in de Sami-cultuur en een bewijs van de blijvende kunst van het vertellen van verhalen.