Elk dier vertegenwoordigt een kracht waar wij als mens van kunnen leren en waar wij een beroep op kunnen doen. De kunst is deze kracht te herkennen en erkennen en deze in onszelf te vinden en op te roepen.
We zijn er tegenwoordig, mede door alle natuurdocumentaires, aan gewend geraakt menselijke emoties op dieren te projecteren. Dit noemen we ook wel antropomorfisme (van de Griekse woorden ‘anthropos’ voor mens en ‘morphe’ voor uiterlijke vorm).
Maar onze spreekwoorden en gezegden zijn niet voor niets doorspekt met dieren referenties. Denk maar eens aan:

  • Zo sluw als een vos
  • Mak als een schaap
  • Als er één schaap over de dam is, volgen er meer

Wij mensen kunnen een hoop van onze mede dieren leren. Door hun gedragspatronen te observeren, te analyseren en deze in ons eigen leven toe te passen, of juist te laten. Voor de oorspronkelijke bewoners van Amerika gelden deze lessen zelfs als helende kracht. Dit helende aspect kan van invloed zijn op lichaam, geest en ziel.
Of om wat luchtiger af te sluiten. Als ik terugdenk aan m’n jeugd is er meteen een liedje dat er uitspringt wanneer ik over dit onderwerp nadenk. Baloo zong het tenslotte al in de Disney klassieker Jungleboek “Als je van beren leren kan.”
Als jij wilt leven als een beer,
Ga dan niet als een bij tekeer,
Een beer die wordt nooit moe,
er valt een heleboel te leren van Baloo