7 stappen naar een stabiel vuur

De 7 stappen naar een stabiel vuur zorgen ervoor dat als je dan eindelijk dat vlammetje hebt. Je hier ook zeker profijt van gaat hebben..
No Trace Blog Feathersticks (foto: LBN)Mocht je dit vlammetje hebben bereikt met feathersticks kun je de eerste 2 tot drie stappen van de onderstaande opbouw overslaan. Goede feathersticks zoals hiernaast op de foto, gesneden door Thijmen Apswoude van Living by Nature, staan gelijk aan deze stappen. Lees meer over feathersticks en het gebruik hiervan in het bijbehorende hoofdstuk.
Stappen overslaan, haast of andere onzorgvuldigheden zullen er zeker voor gaan zorgen dat het gewenste resultaat niet bereikt zal gaan worden. En dat alle inspanning voor niets zijn geweest. Net als met alle andere Bushcraft vaardigheden is ook hier een zekere vorm van discipline en nauwkeurigheid een vereiste. Op deze manier kan Bushcraft snel omslaan naar Survival ;-).

Voorbereiding

Zorg er voor dat je voldoende van onderstaande stappen hebt verzameld voordat je überhaupt begint aan het ontsteken van je vuur. Zorg er ook voor dat je tijdens het verzamelen en het aansteken van het vuur de stappen op een droge plek opbergt. En deze alle 7 zo klaar legt, van de grond en uit de regen, dat je niet hoeft te verplaatsten als je begint aan de opbouw van het vuur.

Stap 1

No Trace Bushcraft - stap 1 van 7Deze eerste stap bestaat uit 2 bundels (flinke handen vol) kurkdroge twijgjes met de dikte van een lucifer. De bundels mogen stevig vastgehouden worden maar moeten aan het andere luchtig zijn. Zoals een ouderwetse bezem of roe. Dit zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof tussen de brandstof zit en kan komen.
De lengte van deze twijgjes is idealiter de lengte van je onderarm.
Deze lengte zorgt ervoor de de bundels gemakkelijk kruislings boven het vlammetje gehouden kunnen worden. Door ze op deze manier vast te houden kun je gemakkelijk de aanvoer van zuurstof en brandstof regelen door de bundels op en neer te bewegen boven het vlammetje.
Pas als je de bundels hebt neergelegd EN de vlammen komen op meerdere plekken door de bundels heen is het tijd voor de tweede stap.

Stap 2

No Trace Bushcraft - stap 2 van 7De twijgjes in deze stap zijn 2 maal de dikte van een lucifer. Ook zijn de bundels weer minimaal de lengte van de onderarm en zo dikt dat ze afzonderlijk net met 1 hand vast te houden zijn. Maar nog wel luchtig zijn. Het gedeelte dat je in
Houd ook deze bundels eerst weer kruislings boven de vlammen en speel met de aanvoer van zuurstof.
Op het moment dat je de bundels weer neer kan leggen en de vlammen ruim door de bundels heenkomen is het tijd voor de volgende stap van in totaal 7 stappen.

Stap 3

No Trace Bushcraft stap 3 van 7 stappenVoor deze stap houd je de bundel losjes met twee handen vast en plaats deze rustig op de vlammen. Leg de bundel zo neer dat deze ruim en haaks op jouw bovenbenen ligt. Het ene uiteinde van de takjes bij je linker hand en het andere uiteinde bij je rechterhand.

Stap 4

No Trace Bushcraft stap 4 van 7 stappenDeze stap is gelijk aan stap drie. Alleen nu plaats je de takken haaks op de vorige. Mocht je de vorige stap dus anders hebben gelegd dan beschreven dan doe je dat hier ook weer anders als beschreven.

Stap 5

No Trace Bushcraft stap 5 van 7 stappenHet is belangrijk de takken nu elke keer haaks op de vorige laag te leggen om zo de toevoer van zuurstof te maximaliseren.
Bij elke stap wacht je rustig tot de vlammen gemakkelijk door de vorige laag heen breken voordat je en nieuwe luchtig en rustig oplegt.

Stap 6

No Trace Bushcraft stap 6 van 7 stappenAls deze fase brand ben je goed onderweg naar een mooi stabiel vuur en kun je langzaam na gaan denken over het formaat en het doel van je uiteindelijke vuur.

Stap 7

No Trace Bushcraft stap 7 van 7 stappenOp het moment dat je laatste van de 7 stappen brand is het vuur bestand tegen een regenbuitje. Je kan nu spreken van een stabiel vuur.

Deze 7 stappen zijn een belangrijk onderdeel van de vuurmentaliteit.
In plaats van alle fases in losse takjes te zoeken is het natuurlijk ook mogelijk groter hout te verwerken tot de gewenste formaten. Door bijvoorbeeld gebruik van een bijl of door het hout te battoneren met je mes. Elke omgeving en situatie vraagt weer om een andere benadering. De beschreven hoeveelheid per stap of fase en de rust waarmee je de volgende fase aanbrengt, terwijl je ondertussen zorgt dat de daarop volgende droog blijven, zijn essentieel.