Vuurmentaliteit

Een belangrijk ingrediënt voor een geslaagd vuur is de vuurmentaliteit. Zorg ervoor dat je altijd genoeg bruikbare tondel en brandstof hebt voor je volgende vuur. Denk ook bij het maken van je eerste kampvuur eens aan het volgende kampvuur dat je kan gaan maken.
Is het handig om hiervoor vast verkoold katoen te maken of houtskool te bewaren? Dit pakt namelijk de kleinste vonk en zo kun je weer materiaal sparen. Of gebruik je dit vuur om vast wat tondel etc voor het volgende kampvuur drogen? Maak je een vuurbundel of gebruik je een tonderzwam om zo een gloeiend gloeiend kooltje met je mee te dragen?
Veel te vaak realiseren we ons pas (te) laat wat we allemaal nodig hebben om een geslaagd vuur te maken.

Wat heb ik tot mijn beschikking om vuur te maken?

Heb ik de middelen om de gevonden brandstof te verwerken? Heb ik een zaag, bijl, mes om het hout te verkleinen?
Welke soorten hout/brandstof heb ik tot mijn beschikking? Zit hier hardhout tussen voor een warm gloeiend vuur waarop ik kan koken en dat voldoende infrarood straling afgeeft zodat ik in en in warm kan worden?
Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen en die bijdragen aan wat vuurmentaliteit genoemd wordt.

Waarvoor dient het vuur?

Een ander onderdeel van de vuurmentaliteit is het besef: “Waar heb je het vuur voor nodig”. Dit is een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen. Soms moet je het doen met de middelen die je hebt maar vaker heb je keuze. Keuze in het formaat van het vuur, de vorm van het vuur maar ook de keuze van de houtsoort.
Ook ik heb me meer dan eens “schuldig” gemaakt aan een zogenaamd White Man’s Fire. Zo’n vuur dat je al van verre kan zien, veel te veel brandstof verbruikt. Een veel te heet is om dicht bij te gaan zitten. Aan de voorkant voelt het of je geroosterd wordt terwijl je achterkant steenkoud is en blijft. Tenzij je regelmatig draait natuurlijk ;-).