Soorten hout

Er zijn verschillende soorten hout die bij het stoken van een kampvuur gebruikt kunnen worden, ieder met zijn eigen unieke eigenschappen. Wanneer je kennis hebt van deze eigenschappen kun je bewuster vuur stoken en meer plezier beleven aan je vuur. Hoe droger je brandhout is is, hoe langer je kunt stoken met voorraad brandhout. Een belangrijk onderdeel van de vuurmentaliteit, een belangrijk onderdeel van het No Trace princiepe.
Welk brandhout je ook kiest, het moet goed droog zijn. Vochtig hout geeft veel minder warmte: een groot deel van de energie wordt uitsluitend gebruikt voor verdamping van het water. Groen, vers gekapt hout kan tot 50 % vochtigheid bevatten. 20 % vochtigheid is een maximum, 12 tot 15 % is beter. De thermische waarde van hout bij 15 % vochtigheid bedraagt ongeveer 4,1 kWh/kg. Spinthout, zo noemt men het jonge hout onmiddellijk onder de schors, kan zelfs tot 75% water bevatten. Het goed drogen van je brandhout is dus erg belangrijk.
De verschillen tussen brandhout van diverse boomsoorten zijn gering, mits het hout goed droog is. De thermische waarde van 100 % droog hout varieert van 5,1 kWh/kg voor eik tot 5,3 kWh/kg voor den en berk. Vochtig brandhout geeft veel rook af en maar weinig vlammen. Daarnaast geeft het veel meer roetvorming die zich kan afzetten in je schoorsteen.

Opslag van brandhout

Gekapt levend hout moet minimaal 2 jaar drogen. Met wat ervaring kunt je het droogstadium beoordelen door de houtblokken op de hand te wegen: hoe droger ze zijn, hoe lichter ze zijn en hoe helderder het geluid als u ze tegen elkaar stoot. De omstandigheden voor een goede droging zijn niet altijd ideaal. Haal de meeste warmte uit je brandhout door met de volgende punten rekening te houden:

  • Kloof je brandhout goed in handzame stukken, zo droogt het beter en kun je het direct gebruiken of verwerken met een handbijl.
  • Best is indien het brandhout in een goed verluchte garage of schuur kan drogen.
  • Het brandhout moet in ieder geval tegen regen beschut zijn, dus bovenaan bedekt of overdekt en liefst zonder overhangende bomen of daken die regenwater op het hout kunnen druppelen.
  • Stapel brandhout niet op een natte ondergrond, anders wordt het vocht eruit opgezogen door je hout.
  • Plaats oude pallets onder je brandhout, zo kan het hout ook onderlangs belucht worden.
  • Laat het het brandhout goed door de wind beluchten. Kies de meest winderige plek en laat hier en daar openingen in de houtstapel door eens een blok in een andere richting te leggen

Onbruikbaar brandhout

Onbruikbaar hout is hout dat een chemische behandeling heeft ondergaan. Dit is ongeschikt brandhout. Het hout veroorzaakt giftige gassen en brandt slecht. Je moet hierbij denken aan hout van telefoonpalen, bielsen, spaanplaat of geschilderd hout.
Let op! Niet alleen behandeld hout kan giftige dampen verspreiden er zijn ook houtsoorten die zelf giftige stoffen bevatten. Bijvoorbeeld bij het verbranden van hout van de in onze omgeving veel voorkomende lariks komen giftige dampen vrij! Dit hout is dus niet geschikt voor een kampvuur en zeker niet voor een vuur om op te koken.

Houtsoorten en hun eigenschappen

Berk
Een loofboom met zacht hout, heeft een zeer hoog warmtegevend vermogen, maar verbrandt snel. Gebruik het om het vuur aan te maken of het opnieuw aan te maken.
Beuk
Aanbevolen brandhout: het heeft een hoog warmtegevend vermogen, droogt snel en komt in voldoende mate voor. Sla het snel droog op na het zagen en kloven. Het rot snel en verliest dan haar warmtegevend vermogen.
Eik
Uitstekend brandhout, maar het moet – in tegenstelling tot andere houtsoorten – twee jaar op een onafgedekte plaats worden bewaard, zodat de regen de tannine kan verwijderen; vervolgens moet het nog een of twee jaar op een beschutte plaats worden bewaard voordat het in de haard mag.
Els
Goed brandhout, geeft veel hitte.
Es
Prima, doch zeldzaam brandhout. Ruikt aangenaam en brandt regelmatig. Es brandt ook als het wat vochtiger is nog goed.
Esdoorn
Brandt goed, alleen een beetje snel. De geur die er van af komt is wel erg scherp, dus niet altijd een aanrader.
Haagbeuk, fruitbomenhout
Dit is uitstekend brandhout, maar zeldzaam.
Iep
Brandt alleen als het goed droog is, daarom lastig aan te krijgen.
Meidoorn
Makkelijk aan te krijgen, dus goed om een vuur mee te beginnen.
Vlier
Brandt snel maar wel goed. De eenjarige rechte dode takken zijn ideaal als aanmaak materiaal.
Naaldbomen (Den, Spar, Lariks en Ceder)
Geven veel warmte, maar verbranden snel en knetteren vonken; de harsen die ze bevatten, vervuilen de schoorsteen.
Zachte loofbomen (Linde, Wilg, Kastanje, Populier)
Linde, wilg, kastanjeboom en populier branden slecht en geven weinig warmte. Bij verbranding geeft het een onaangename geuren. Geen aanrader voor je vuur dus.

Geschiktheid van houtsoorten

Energieopbrengst van Europees hout

Gewicht van Europees hout

Groen = Geschikt stookhout / Oranje = Minder geschikt stookhout / Rood = Ongeschikt stookhout
Toelichting: de met oranje en/of rood aangegeven houtsoorten worden als minder geschikt beoordeeld in verband met een relatief hoge asrest en fijnstof uitstoot, of omdat deze in een conventionele kachel te snel vergassen waarbij het risico dat veel onverbrand houtgas wordt uitgestoten hoog is, of veel harsen bevat waardoor relatief veel roetvormende verbindingen worden uitgestoten, of waarbij bij de verbranding teveel geurstoffen vrijkomen die in het algemeen als onaangenaam worden ervaren
In een ideale wereld gebruiken we dus dood staand Berkenhout voor onze kamp– en kookvuurtjes.