No Trace Bushcraft - Over Mij

Wie ben ik, wat doe ik en wat wil ik met No Trace bereiken.

No Trace: Het, zonder ook maar één spoor achter te laten, verdwijnen. Ruim je rommel op. Wees je bewust van wat je neemt en/of achterlaat. Zo maar een paar definities voor de naam die ik gekozen heb.
De meest passende is denk ik: duurzaamheid. Leven zoals onze jager-verzamelaar voorvaderen deden. Eten wat er in het seizoen is. Niet één plek bijna uitputten, maar rond blijven trekken en mede daardoor de impact op de omgeving verkleinen. Met de natuur meebewegen i.p.v. deze naar je hand proberen te zetten.
Mijn hele leven al kijk ik verbaasd om mij heen en zie ik hoeveel er verspild en vernietigd wordt. En hoe we met zijn allen steeds meer nodig lijken te hebben om het gevoel van geluk te ervaren. Volledig No Trace leven hoeft niet en is volgens mij ook niet mogelijk. Maar beter ons best doen dat doel te bereiken lijkt me evident.
Een van de belangrijkste dingen die ik in mijn leven leerde is dat we als mens gemiddeld 3 minuten zonder zuurstof, 3 dagen zonder water en maximaal zo’n 3 weken zonder eten kunnen. Laten vooral die eerste twee de dingen zijn die wij het meest lijken te willen vervuilen. De meeste van deze vervuiling lijkt ook nog eens voort te komen vanuit de drang naar vooruitgang. Vervuiling stopt ook niet niet het “onzichtbaar” te maken. Door het te begraven o.i.d. Dat lijkt misschien No Trace maar is het niet.

De toekomst

De komende jaren zal ik, naast enkele workshops / cursussen die ik zal geven als No Trace, vooral gaan besteden aan het mijzelf blijven ontwikkelen. Niet alleen door zelf opleidingen en cursussen te blijven volgen. Maar ook door nog meer te gaan werken voor bedrijven als Living by Nature en Siegurd.nl. Daarnaast ben ik druk bezig met het schrijven van mijn eigen lessen. Een van deze lessen ga ik geven bij Siegurd.nl is Vilten en Vollen.

het doel

Mensen leren op een meer verantwoorde manier met hun omgeving om te gaan. Om deze omgeving meer te ervaren. Mee te bewegen i.p.v. er tegenin. Veranderingen accepteren.
Ook zeker om niet meer bang te zijn voor alles wat er “buiten” te vinden is maar dit te ervaren. Bang zijn komt vaak voort uit onbegrip of onkunde. Verwar dit niet met voorzichtig zijn. Maar ook (te) voorzichtig zijn kan een valkuil worden. Je moet tenslotte eieren breken om een omelet te kunnen maken ;-)

Inhoud

Verder is deze No Trace site vooral een verzameling van door mij uitgeprobeerde en geslaagde methodes. Dat wil dus niet zeggen dat dit de enige of zelfs beste methode is. Het is degene die ik heb geprobeerd en die is geslaagd. Denk je dat jij nog een mooiere of betere versie hebt. Laat het me vooral weten, ik leer graag.
Dat leren komt ook aan de orde in de No Trace boekbesprekingen die ik op deze site zal plaatsen. Door de jaren heen heb ik er een hoop verslonden en via deze weg zal ik degene delen die mij het meeste zijn bijgebleven of die mij het meest hebben geïnspireerd of geleerd.
Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere vuur maken, navigeren, eten vinden en koken. Maar ook het inrichten van een (basis)kamp of het vervaardigen van gebruiksvoorwerpen.

Kennis delen

Ook is No Trace gevraagd om voor Living by Nature Sociale Media berichten te gaan schrijven dit is voor mij, naast de boek aanbevelingen op de site precies het duwtje dat ik nodig had om weer te gaan bloggen en mijn kennis te delen. Kennis behoud door het te delen is al eeuwen lang dé manier. Dit begon bij het kampvuur waar ‘s avonds de overleveringen plaatsvonden, via het oude schrift naar de sociale media van nu.
Een van de grote problemen nu, vind ik, is dat het vroeger duidelijker was/leek via de kennisdragers waren en welke waarde je hier aan toe kon kennen. Tegenwoordig lijkt iedereen een expert en lijkt iedereen de echte kennis in pacht te hebben. Ik ben van mening dat niemand geboren is met de kennis die we nu hebben. Iedereen leert elke dag weer bij en/of komt tot nieuwe inzichten.
Overlevering, adaptatie, adaptie, antropologie, Wie doet wat in welke omgeving en waarom zijn vragen die ik mijzelf altijd stel of die mij bezig houden.

Werkplaats

Sinds wij onze werkplaats konden betrekken is het helemaal gemakkelijk geworden zelf huiden, buckskin en zalmhuiden te looien voor de producten die wij soms in onze winkel aanbieden.
Ook het vilten van allerlei wol-producten is op deze manier een heel stuk minder weersafhankelijk geworden. Waar wij eerst veroordeeld waren tot onze mini achtertuin is er nu oppervlakte en gelegenheid genoeg om alles te kunnen maken waar we van droomden.
Het op alle mogelijke manieren bewerken van bot en hout is ineens ook een heel stuk aangenamer geworden.
En dat alles op nog geen steenworp afstand van ons huis.

De No Trace Winkel

Wendy en Marco Weerribben - No TraceNo Trace kent, mede door alle beperkingen die ons uit naam van Covid-19 zijn opgelegd, sinds maart 2020 een leuke winkel met vooral door ons zelf gemaakte spullen. De drijvende kracht achter een groot gedeelte van de eindproducten die je in deze winkel kunt vinden is mijn vrouw Wendy. Zij is verantwoordelijk voor de meeste buidels, omslagen, sleutelhangers en wollen producten die hier te koop zijn.
Alhoewel het vervaardigen van deze producten een hobby voor ons is en de meeste worden weggegeven geldt ook hier dat wij niet van verspilling houden. Datgene wat er verkocht wordt gaat dan ook weg voor een, volgens ons, heel schappelijke prijs. Het helpt ons te leren nieuwe producten te maken en nieuwe technieken onder de knie te krijgen en levert anderen een leuk cadeau op.

Bushcraft, Living by Nature, Earthroamer – Outdoor Living Skills wat betekent het (voor mij)?

Voor mij was bushcraft een van de vele woorden die “met respect in en met de natuur leven” samenvatte. Daarnaast heb ik ooit, op het hoogtepunt van alle survival en bushcraft programma’s iemand eens de volgende differentie horen maken: Survival is de kennis hebben om net zo lang in leven blijven tot je gered word. Bushcraft is zoveel kennis hebben dat je niet meer gered hoeft te worden. ;-)
Mijn opa leerde mij al op heel jonge leeftijd: “De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben. Verwar dat niet met alles dat we graag zouden willen.”
Living by Nature was voor mij een natuurlijke volgende stap. Het principe van “alles gebruiken” van wat je neemt. Veel bewuster omgaan met de materialen die je gebruikt. Het veel beter bewust zijn van de jaargetijden en jouw omgeving en alles wat dit brengt. Wanneer wat de verzamelen maar zeker ook; wanneer wat te laten. Thijmen Apswoude, oprichter en hoofdinstructeur van Living by Nature en mentor tijdens deze reis, verwoord en verbeeld het misschien voor mij nog wel het beste in het volgende filmpje:

En nu dan…

Begin 2020 las ik het boek van EARTHROAMER (let curiosity guide you) van Donny Dust en ik bespeur bij mijzelf weer het gevoel van hokjes en benauwing opkomen. Het boek bevrijd me omdat het afstand neemt van de hokjes maar plaatst zichzelf, en indirect mijzelf, daarmee in een nieuwe. Een van de redenen dat ik de kennis die ik met No Trace deel altijd aanduid met “Outdoor Living Skills”. Het liefste maak ik gebruikt van een mix van methodieken, vaardigheden, kennis en ambachten. Elke omgeving vraagt namelijk weer om een andere aanpak. Ik heb ook niet altijd dezelfde spullen bij me.
Je kunt hier van alles verwachten van primitief tot modern maar vooral adaptief.
Groeten en misschien tot ziens,
Marco

disclaimer:

De meeste filmpjes, foto’s en andere illustraties heb ik vaak gevonden op het internet, uit boeken of meegekregen van een cursus of workshop die ik gevolgd heb. Ik probeer zoveel mogelijk de originele auteur te benoemen. Mocht je hier iets vinden dat jouw originele werk is en waarbij dat niet is gebeurt, of waarvan je niet wilt dat dit gebruikt wordt laat het me a.u.b. weten. Dan verwijder ik het direct.