september 21, 2021

Lepels

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik me er mee bezig heb gehouden. Een lepel snijden.

Een veelzijdig stukje bestek dat ervoor zorgt dat je het merendeel van je voedsel naar je mond kan brengen.

In verschillende culturen heeft het zelfs een diepere betekenis dan alleen een stukje bestek.

Neem bijvoorbeeld de Tlingit, een volk van de Amerikaanse Noordwestkust, uit de hoorn van een berggeit sneden en boetseerden zij lepels. Deze hoornlepels behoorden tot hun krachtigste, meest intieme objecten. De lepels verbeelden bovennatuurlijke en voorouderlijke wezens, natuurlijke fenomenen en dierlijke en menselijke personages. Elk handvat verbeeldt geërfde verhalen in de vorm van geneste kammen en figuren. Net als bij totempalen moet men de beelden van onderaf “lezen” om hun betekenissen te begrijpen. De Tlingit gebruikte lepels zoals deze om voedsel te serveren tijdens ceremonies, waarbij ze zichzelf en de voorouderlijke wezens die op de handvatten waren gesneden, tegelijkertijd in stand hielden.

Maar bijvoorbeeld ook de “love spoon” uit Wales. Waarbij een toekomstige echtgenoot aan zijn bruid en/of haar ouders liet zien uit wat voor hout hij gesneden was. Hiermee toonde hij zijn vaardigheden en hoopte hij de hand van degene van wie hij hield te veroveren.

Soms is het ook een mooie manier om mensen bezig te houden en wat geld in het laatje te brengen. Tijdens de tweede wereldoorlog, toen de Finnen samen met de Duitsers tegen de Sovjet-Unie vochten, was er soms wat tijd over in de loopgraven. Deze werd dan gevuld met het snijden van lepels uit berkenhout en de lepels werden verkocht aan de regering, op de (zwarte)markt of werden geruild voor tabak, drank en voedsel. Paul Adamson heeft hier een stukje op zijn blog aan gewijd.

Voor mij is het echter “gewoon” een meditatief momentje. Na meerdere eetlepels werd het nu wel eens tijd voor een betere opschep lepel. De storm op het Leersumse Veld had ook een tak van een berk afgerukt en deze leek mij te roepen. Mee naar de werkplaats en tijd gevonden om er eindelijk mee aan de slag te gaan. Precies wat de dokter had voorgeschreven.