Navigeren is de basis van alle verzamelde kennis op de onderliggende pagina’s. Hier ga ik proberen verschillende vormen van navigeren te belichten die ik graag gebruik of kennis van heb.
Ik probeer voor elke variant alleen de bruikbare en positieve info te verzamelen. Daardoor zal ik dus niet of nauwelijks ingaan op, waarom de ene manier van navigeren te prefereren is boven de andere. Er zijn teveel variabelen die hier invloed op hebben.
Vaak ook moeten we namelijk gewoon roeien met de riemen die we hebben. Het beste maken van de situatie. Dat lukt het beste door het bezit van bruikbare kennis.
Persoonlijk maak ik het liefste gebruik van kaart en kompas. Mijn GPS is altijd aanwezig om de routes “op te nemen” maar fungeert ook zeker als een back-up. Soms word ik zo opgeslokt door al het mooie om mij heen dat ik nog wel eens wil vergeten de koers op de kaart bij te houden. De GPS is dan een welkome en snelle plaats-bepaler.
Ook zaken als natuurlijke navigatie zoals met behulp van de zon, de maan en de sterren komen ook aan bod.
Toen ik voor het eerst begon met navigeren door kaart en kompas werd ik bijna overweldigd door de hoeveelheid informatie die hierover beschikbaar is. Ook ik merk dat als ik terug lees ik hier een steentje aan bijdraag. Begin klein. Neem een bekende route en oefen hiermee. Je hoeft je dan nog geen zorgen te maken over miswijzingen, inclinatie en declinatie. Vaak zijn dit zaken die je aan het begin van een tocht goed en duidelijk wil hebben en zijn ze de rest van de wandeling bijzaak. Goed om te checken

Tip:

Mijn kaarten, voor navigatie in Nederland, haal ik bijna altijd van de site van ScoutingTools.nl