april 18, 2021

Featherstick

Het woord feather in featherstick is er voor een reden. Zeer dunne krullen van droog kernhout kan het verschil tussen comfort of lijden of misschien zelfs de dood betekenen.

Als er een ding is dat meer waard is dan de moeite die je erin steekt om het te leren ze te maken, naast de vuurboog, dan is dat wel de kunst van het featherstick maken. Als ze goed gemaakt zijn werken ze als een tondel bundel, klaar om te worden ontstoken door een kleine vonk.

Omdat de kern van dood hout zelden heel erg nat wordt is het op deze manier mogelijk om zelfs tijdens natte perioden fase 1 tondel te verzamelen. De featherstick werkt zelfs als fase 1 tot en met 3 als deze goed wordt gemaakt. Kies bij voorkeur houtsoorten met lange rechte nerven voor een optimaal resultaat. Onder het kopje kennis zal ik binnenkort een uitgebreider artikel schrijven over deze redders in nood.

Ook deze vaardigheid komt in meerdere cursussen en opleidingen van Living by Nature aan bod. Er circuleert zelfs een uitgebreide howto op Facebook van Thijmen. Hierin legt hij je de ins en outs van Feathersticks uit. Zodra ik deze gevonden heb zal ik er een link naar plaatsten of hem in het berichtje opnemen.