april 10, 2021

Dennennaalden

Afgewaaide bosjes dennennaalden zover we kunnen kijken. Meteen aan het begin van onze wandeling van vandaag. We hoeven niet lang na te denken en zijn meteen begonnen met verzamelen. Vorig jaar had ik het geluk te mogen werken tijdens een cursus coiling die door Linda Welgraven bij Siegurd.nl gegeven wordt. Dit gaat ons dus een heel leuke bezigheid en een mooi souvenir opleveren aan deze vakantie.

Ook hier letten we weer goed op om niet als een stel sprinkhanen alles mee te nemen dat we zien. Genoeg om een mooi mandje mee te maken. Maar zeker ook genoeg laten liggen om alle andere bezoekers en bewoners te kunnen laten genieten.

Deze wandeling start meteen achter de zogenaamde Natuurschuur bij Lies en neemt ons mee door de bossen en langs de duinen en heiden van Terschelling. Een mooie bijkomstigheid van dit eiland is dat, op een paar gebieden na, het een groot struingebied is.

[osm_map_v3 map_center="autolat,autolon" zoom="autozoom" width="100%" height="450" file_list="https://cdn.notrace.nl/wp-content/uploads/2021/04/Terschelling_10-APR-2021-12_03-No-Trace.gpx" type="OpenTopoMap" file_color_list="none" control="fullscreen,scaleline,mouseposition" file_title="Terschelling 10-04-2021" bckgrndimg="GDPR_bckgrnd.png" ]

Naast alle dennennaalden die we hier vinden komen we ook de dikste dennenboom van het Formerumerbos tegen. Deze grote Corsicaanse den heeft een omtrek van zo’n 250cm.  Omdat het hier gaat om een experimenteel stukje bos komen we ook, op de nattere gedeelten ook beuken en eiken tegen. Langs de paden staan zelfs sierconiferen zoals schijncypressen (Chameacyparis).

Ook komen we hier een van de vele turfdôbes van het eiland tegen. Dit is een lange, gegraven, kuil waarin bolsterturven gewaterd werden die vervolgens bij de wortels van jonge dennen in het droge duin werden gelegd. Bolsterturf wàs turf, turf gestoken uit de bovenste veenlaag.

OP het laatste stukje van deze dennennaalden wandeling komen we “de Hoekjes” tegen. De hoekjes zijn ook een soort proeftuintjes waar geëxperimenteerd werd met allerlei bomen en planten. Je vindt hier nog steeds de Hemlockspar en sierconiferen zoals de Chamaecyparis en Thulja. Vaak nog precies in de rijtjes waarin ze destijds geplant zijn. Deze proefvlakjes werden door de arbeiders, die de aanplant verzorgden, de hoekjes genoemd.

Leave A Comment

Ik accepteer de Privacy Policy