april 18, 2021

Conserveren

Conserveren is een zeer belangrijk onderdeel van de jager-verzamelaar en het behoud van het gejaagde en/of verzamelde. Niet alleen het bewaren van de stukjes die je kunt eten door ze bijvoorbeeld te roken, drogen, fermenteren of zouten. Een van de belangrijke onderdelen tijdens de jaarcursus Living by Nature.

Ook het behoud van de onderdelen die je de mogelijkheid geven om andere middelen te maken die je op een later tijdstip kunt gebruiken. Neem niets wat je hebt gevonden of gejaagd als vanzelfsprekend. Pezen, botten, gewei. Er is zoveel te gebruiken voor apparatuur en gereedschap. Mooie voorbeelden hiervan vind je in het boek Stone, Bone, Antler and Shell door Hillary Stewart.

Conserveren kan op vele manieren. Drogen in zout is altijd een dure versie van conserveren gebleken, als je niet in de buurt van een kust woont. Daarom zijn roken, drogen en fermenteren veel breder verspreid. Ze hebben allemaal hun eigen voordelen. Ik zal proberen ergens in de toekomst een bericht per voorbeeld te schrijven.

Soms is het “gewoon” wegnemen van zuurstof voldoende om het product een langere levensduur te geven. Dit kun je bereiken door aardewerk te maken en dit af te dichten met bijvoorbeeld wat hars of een soort kurk.

Sphagnum mos kan bijvoorbeeld worden gebruikt om vlees voor een kortere periode te bewaren. Je kunt het daar meerdere dagen bewaren, allemaal afhankelijk van de omgeving. Totdat je de tijd hebt gehad om het verder te verwerken.