april 18, 2021

bastmand

De bastmand is een elegante manier om je waardevolle spullen veilig te vervoeren over langere afstanden. Een kleinere versie werden vaak gebruikt voor het verzamelen van bessen en vruchten. Terwijl de grotere versies fungeren als volwaardige rugzakken. Versies die als rugzak worden gebruikt, hebben vaak een versterking aan de zijkanten. Dit is ook de perfecte plek om de draagriemen te bevestigen.

Een van de redenen om een kraag op de bovenkant van je bastmand te leggen, is om te voorkomen dat de bast tijdens het drogen krult. Een ander belangrijk advies is om enkele stokken in te brengen, die later kunnen worden verwijderd, om de schorsmand in vorm te houden tijdens het drogen.

Wees je altijd zeer bewust van waarom je deze bastmand maakt of nodig hebt. Het maken van deze manden betekent altijd het einde van de boom. Maak gebruik van bijvoorbeeld stormschade om deze techniek te oefenen en een zeer duurzame variant te creëren. Ik heb verschillende sparrenbastmanden gemaakt met alle bindingen gemaakt met wortels van dezelfde boom. Dit werd geleerd tijdens de Jaaropleiding Living by Nature, en ik weet dat ze soms ook bastmand masterclasses hebben.

Deze bastmanden, wanneer naden zijn verzegeld met dennenteer, kunnen zelfs worden gebruikt om water of andere vloeistoffen te vervoeren. Als je er hete stenen in doet, kun je ze zelfs gebruiken om water te koken. Berkenbast, uit koudere gebieden, is ook een heel mooi materiaal om manden mee te maken. Ik zal dit in een later bericht bespreken.

Op dit moment ben ik bezig om voor No Trace berkenbast artikelen te maken.