december 25, 2021

Voor Mikio

Op de Facebook groep Wolbewerkers kwam ik een oproep tegen. Hierin worden mensen uitgenodigd hun creaties met elkaar te delen. Daardoorkwam ik in contact met Christina, moeder van Mikio, en met Hadewych. Voor Mikio heb ik een buidel gemaakt. Marco maakte de armband.

Mijn buidels zijn ooit begonnen in de vorm van Sami Koffie Buidels. De Sami zijn een volk dat in het noorden van Scandinavië woont, in een gebied dat ook wel Lapland wordt genoemd. Omdat dit volk vooral bestaat uit Rendier herders en zij daardoor een nomadisch bestaan leiden is het in en uitpakken van hun bagage een alledaags karwei geworden. Om altijd goed te weten wat waar inzit maken zij geen gebruik van labels maar van verschillende vormen en kleuren voor hun buidels. Deze buidels worden vaak gemaakt van rendier leer en naar gelang de kostbaarheden die erin zitten steeds rijkelijker versiert. Ditzelfde geld voor hun kleding en het interieur van hun Tipi tenten.

Wij hebben deze versieringen nog een stapje verder gebracht. Gebruikmakend van natuurlijk gelooide materialen en/of materialen met een natuurlijke oorsprong. Onze leersoorten zijn (bijna) altijd plantaardig of op basis van vetten gelooid. In jouw geval gaat dit om rundleer, dat we zo hebben ingekocht. Maar ook zalmleer, dat we zelf gelooid hebben in een tannine van eikenschors.

De sluiting van de buidel en de bedels van de armband zijn gemaakt van het gewei van een hert en van een ree. Beide zijn souvenirs die we meegenomen hebben tijdens onze wandelingen.

Buiten het feit dat we het leuk vinden om met deze materialen te werken zijn we ook gaan leren van de dieren waarvan we materialen gebruiken. Zowel de Native Americans als de Keltische en Noord Europese volken met hun Sjamanen en Druïden leerden veel van en met de dieren om ons heen.